top of page

ALTE LOCURI DE VIZTAT

38032818_2631326260424866_26485395750429

Crăpătura Zorilor

​

    „Crăpătura zorilor”, o fostă exploatare minieră pe verticală, este unică cel puÅ£in în judeÅ£ul MaramureÅŸ.
    Locul merită văzut datorită formaÅ£iunilor impresionante dezvăluite de exploatarea minieră din evul mediu, fiind vorba de două galerii miniere, săpate pe verticală, una peste alta.
   „Crăpătura Zorilor" este o exploatare minieră din perioada medievală, are aproximativ opt metri ÅŸi are pereÅ£i verticali abrupÅ£i, dând senzaÅ£ia că te afli într-un canion.
   Aici se mai poate vedea cum se săpau galeriile, una peste alta pentru scoaterea aurului.
Se află la 200 de metri nord de Lacul Albastru.

 
PuÅ£ul Francisc
     PereÅ£ii de piatră par  că aparÅ£in unei cetăţi medievale. De fapt ele aparÅ£in amenajărilor care deserveau PuÅ£ul Francisk, adăpostind odinioară maÅŸina de extracÅ£ie (colivie/ lift) iniÅ£ial acÅ£ionată (pe la 1780-1800) hidraulic, apa fiind ingenios adusă printr-un canal săpat pe curbă de nivel de pe la obârÅŸia Văii Borcutului, mai pe urmă cu ajutorul unei maÅŸini cu abur.
     Zidurile trainice, arcadele porÅ£ii ÅŸi ferestrelor de piatră amintesc de frumuseÅ£ea sobră a unei biserici romanice.
 Accesibil prin Traseul "Notelor Muzicale". Drumul de la bifurcaÅ£ia către Lacul Albastru este marcat cu roÅŸu urcarea fiind pe partea stângă.
​
Stânca Leppen
   Cunoscută ÅŸi sub denumirea de Pilierul de siguranţă de la fostul abataj Leppen. 
   Urcând de la Lacul Albastru, spre nord, pe Dealul Minei ÅŸi trecând peste vârful muntelui cu o altitudune de 730 m, pe o cărare marcată, pe versantul sudic, aproape de vârf,  se ajunge la o formaÅ£iune stâncoasă (andezite piroclastice), care seamănă cu un stâlp de circa 5-7 m ÅŸi o lăţime de circa 3-4 m.
    Aici exista pe vremuri o zonă de exploatare a minereurilor, iar acest “stâlp” sau pilier de siguranţă după cum se numeÅŸte în termeni minieri, a susÅ£inut tavanul abatajului contra surpării. 
bottom of page