top of page

ALTE LOCURI DE VIZTAT

38032818_2631326260424866_26485395750429

Crăpătura Zorilor

    „Crăpătura zorilor”, o fostă exploatare minieră pe verticală, este unică cel puţin în judeţul Maramureş.
    Locul merită văzut datorită formaţiunilor impresionante dezvăluite de exploatarea minieră din evul mediu, fiind vorba de două galerii miniere, săpate pe verticală, una peste alta.
   „Crăpătura Zorilor" este o exploatare minieră din perioada medievală, are aproximativ opt metri şi are pereţi verticali abrupţi, dând senzaţia că te afli într-un canion.
   Aici se mai poate vedea cum se săpau galeriile, una peste alta pentru scoaterea aurului.
Se află la 200 de metri nord de Lacul Albastru.

 
Puţul Francisc
     Pereţii de piatră par  că aparţin unei cetăţi medievale. De fapt ele aparţin amenajărilor care deserveau Puţul Francisk, adăpostind odinioară maşina de extracţie (colivie/ lift) iniţial acţionată (pe la 1780-1800) hidraulic, apa fiind ingenios adusă printr-un canal săpat pe curbă de nivel de pe la obârşia Văii Borcutului, mai pe urmă cu ajutorul unei maşini cu abur.
     Zidurile trainice, arcadele porţii şi ferestrelor de piatră amintesc de frumuseţea sobră a unei biserici romanice.
 Accesibil prin Traseul "Notelor Muzicale". Drumul de la bifurcaţia către Lacul Albastru este marcat cu roşu urcarea fiind pe partea stângă.
Stânca Leppen
   Cunoscută şi sub denumirea de Pilierul de siguranţă de la fostul abataj Leppen. 
   Urcând de la Lacul Albastru, spre nord, pe Dealul Minei şi trecând peste vârful muntelui cu o altitudune de 730 m, pe o cărare marcată, pe versantul sudic, aproape de vârf,  se ajunge la o formaţiune stâncoasă (andezite piroclastice), care seamănă cu un stâlp de circa 5-7 m şi o lăţime de circa 3-4 m.
    Aici exista pe vremuri o zonă de exploatare a minereurilor, iar acest “stâlp” sau pilier de siguranţă după cum se numeşte în termeni minieri, a susţinut tavanul abatajului contra surpării. 
bottom of page