top of page

Plante, oameni și povești vindecătoare

Proiectul a obținut premiul I la Național Service-Learning Award 2022.

Tabăra - Laborator „Plante, oameni și povești vindecătoare” a fost organizată pentru  30 de copii și tineri cu vârste între 8 și 15 ani din Baia Sprie.

Această activitate de vacanță a oferit cadrul adecvat pentru reconectare, descoperirea naturii, în special a florei, și, mai ales, exersarea anumitor abilități sau talente ale participanților.

Programul derulat în săptămâna 9- 15 august 2021 a fost intens și foarte motivant.  Mai întâi, copiii și tinerii s-au transformat în exploratori și descoperitori ai florilor și plantelor medicinale care cresc în Baia Sprie și în imprejurimile orașului. Apoi au devenit meșteri confecționându-și uscătoarele pentru plantele descoperite pe dealurile sau în grădinile bunicilor și croitori – au confecționat săculeți cu diverse modele care au devenit ambalaje pentru produsele create din flori și plante medicinale.

Pentru a realiza cele mai bune produse care au la bază flori și plante medicinale, copiii și tinerii s-au documentat și au discutat cu doamna Lucia Pop de la Biblioteca Orășenească Baia Sprie, pasionată de aceste plante. Ea a răspuns tuturor întrebărilor și i-a ghidat pe participanți în căutarea unor informații relevante și actuale despre beneficiile plantelor medicinale.

Copiii și tinerii au decis să pregătească săculeți cu mentă, coada șoricelului, coada calului, gălbenele, cimbrișor, urzică.

Lavanda culeasă din curtea liceului și petalele de tradafiri uscate culese din curțile proprii s-au tranformat în săculeți cu sare de baie, bile efervescente de baie și decorațiuni frumoase – astfel, copiii și tinerii au devenit producători!

În ultima zi a taberei copiii și tinerii au exersat rolurile de planificator și organizator de târg - au confecționat etichetele pentru produsele pregătire cu o zi înainte și invitațiile pentru târgul de duminică, 15 august 2021. 

Toate aceste ateliere specifice le-au oferit participanților experiențe inedite de învățare, atât teoretice, dar mai ales practice.

În fiecare zi a taberei au fost planificate jocuri care să îi ajute pe copii și tineri să conștientizeze potențialul pe care îl au, importanța empatiei, a ajutorului oferit celorlalți și a muncii în echipă. Unul dintre jocuri i-a ajutat pe participanți să înțeleagă noțiunea de dezvoltare durabilă și ideea că fiecare dintre noi putem contribui.

Poveștile alese pentru a fi citite după servirea gustării au pus accentul pe valori precum bunătate, curaj, modestie, perseverență și spirit cetățenesc.

Pentru târgul de duminică, copiii și tinerii au amenajat standul pus la dispoziție de Primăria Orașului Baia Sprie, au expus  toate produsele create în cadrul taberei, au discutat cu cumpărătorii și au vândut toate produsele, inclusiv plantele folosite ca decor.

Suma strânsă de micii antreprenori - 2000 de lei - va fi folosită pentru activități în comunitate.

 

De-a lungul unei săptămâni de vacanță cei 30 de copii și tinerii au învățat prin joc, poveste și activități practice: să identifice plantele din flora spontană, să culeagă responsabil și regenerativ, să construiască suporturi pentru uscarea plantelor, să croiască, să coase și să brodeze săculeți,  să prepare și să ambaleze produse care au la bază plante din flora zonei, să organizeze un eveniment în comunitate, să prezinte persuasiv produsele create de ei astfel încât să aibă o vânzare eficientă, să se documenteze, să vorbească în public, să colaboreze cu diverse persoane pentru un scop comun, să lucreze în echipă, să sărbătorească succesul și să devină mai motivați să se implice.

Tabăra a fost organizată printr-o finanțare obținută de la Fundația Noi Orizonturi și Vitas Romania.

 

bottom of page