top of page
Green Apple

Produse d(e) poveste

Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie și Clubul Green Impact Baia Sprie au organizat Tabăra - „Produs(e) de poveste” pentru  35 de copii și tineri cu vârste între 10 și 16 ani din Baia Sprie.

Programul derulat în săptămâna 8- 13 august 2022 a fost inedit și foarte antrenant pentru participanți.  Mai întâi, copiii și tinerii s-au transformat în exploratori și descoperitori ai rețetelor tradiționale dn Baia Sprie. Apoi ei au devenit culegători amatori într-un solar din comunitate, culegând legume și fructe proaspete necesare pentru a pregăti rețetele descoperite cu o zi înainte.

În a treia zi de tabără participanții au preparat zacuscă, bulion și gem de afine. Ei au experimentat toate etapele de pregătire a acestor produse – au copt legumele pe grătar, apoi au curățat, tocat și pregătit roșiile, ceapa, vinetele, ardeiul; au marunțit fasolea fiartă în prealabil și au asezonat compoziția cu mirodenii. La sfarșit  au pus zacusca de vinete și zacusca de fasole în recipiente personalizate. Participanții mai tineri au pregătit siropul și gemul de afine de pădure cu multă atenție și grijă.

Preparatele dulci sunt cele mai renumite în comunitatea noastră, astfel a fost destul de dificil să ne decidem ce anume să pregătim. Am decis că ar fi binevenit să învățăm cum se fac gogoșile pufoase și delicioase, prăjitura cu măr și cornulețele cu magiun din prune, fructe pe care le găsim în gradina bunicilor noștri. A fost o zi foarte atractivă și cu multă degustare!

În ultima zi de tabără am învățat cum se face pâinea tradițională, din ingrediente simple și sănătoase. Familia Grigor ne-a arătat cum se pregătește un aluat bun, bun, pentru o pâine minunată și cum se pot modela „cocuți” care ulterior au fost copți pe foi de varză în cuptorul de la Casa Olarului.

Până s-au copt bunătățile, participanții au aflat lucruri inedite despre cum se modelează vasele de lut și care sunt proprietățile acestora în păstrarea hranei.

Lavanda, culeasă din curtea liceului și uscată de-a lungul verii, a fost folosită pentru a umple săculeți de pânză și a crea decorațiuni pentru târg. De asemenea am exersat rolurile de planificator și organizator de târg - am confecționat etichetele pentru produsele culinare pregătite și invitațiile pentru târgul din curtea liceului din 13 august 2022. 

GRZ_9816
GRZ_9795
GRZ_9955
GRZ_9585
GRZ_9540
GRZ_0110
GRZ_8948
GRZ_9064
GRZ_8744
GRZ_8387
GRZ_8201
bottom of page